Op woensdagavond 13 november waren we te gast bij Frame 21: een knappe parel in Herentals! Niet toevallig noemt de straatnaam dan ook ‘Diamantstraat’… We volgden een boeiende uiteenzetting van Cynthia Vanoirbeek van het Nele Colle Opruimcoaches-team over foto’s organiseren en veilig bewaren. Want het meest kostbare bezit dat momenteel op onze pc staat, zijn foto’s. We maken duizenden foto’s als herinnering voor het grote ‘later’, voor het werk, voor en van onze hobby’s. Soms ook een ‘foto om de foto’. Maar de vraag is: hoe vaak bekijken we onze foto’s? Veel te weinig. En waarom kijken we zo weinig naar onze kostbare herinneringen? Wel, juist omdat die duizenden foto’s ‘overal’ (en nergens) staan. Er is een gebrek aan structuur en we hebben er dus bovendien veel te veel… Er zitten tegelijkertijd heel veel herinneringen in die foto’s. Het terug oproepen van die herinneringen doet deugd: ons brein werkt dan ook vrij visueel.
Cynthia legde ons de verschillende stappen uit om te komen tot het doel van deze uiteenzetting, die eveneens de titel is van de workshop: ‘Onze digitale foto’s organiseren en veilig bewaren. Eerste stap: alle foto’s op één plek verzamelen. CD’s, DVD’s, geheugenkaartjes, USB-sticks, smartphones. Vermijd ‘rommelfoto’s’ van apps in je filmrol: bijvoorbeeld van WhatsApp. Je kan het uitvinken dat je gsm automatisch al de foto’s die je op WhatsApp ontvangt, opslaat. Opgelet: je pc dient niet om bestanden lang op te slaan. Gebruik een externe harde schijf. Vergelijk het met je bureau. Probeer hem proper te houden. Je laptop is je tafel, Windows Explorer zijn je mappen en de externe harde schijf zijn de ringmappen met hierin bijvoorbeeld ‘de boekhouding van vorig jaar’. Bewaar voor de lange termijn niets op je pc. Want gaat hij kapot, dan kan een pc-specialist jammer genoeg niets meer recupereren. Kies dus voor een externe harde schijf en zorg voor een back-up. Je zal jezelf later erg dankbaar zijn! En vervang tijdig jouw externe harde schijf. We leerden hoe je foto’s kan importeren van je smartphone en hoe je eenvoudig foto’s zoekt met Windows Verkenner. Je kan immers zoeken op bestandsformaten (‘*.jpg’ bijvoorbeeld).
Een volgende stap: organiseer. Maak mappen. Per jaar, per maand bijvoorbeeld. Sorteer de kolom op ‘Gewijzigd op’ en maak mapjes: bijvoorbeeld ‘2015-06’. Je pc is om op te werken, niet om op te bewaren. Vervolgens: selecteer: je hebt veel te veel foto’s, denk er aan: ‘Less is more’. Enkele hulpvragen hierbij: ‘Wil ik me dit echt herinneren over 15 jaar?’, ‘Heb ik deze foto echt nodig om dat moment te herbeleven?’, ‘Zou ik deze nog afdrukken?’, ‘Zou ik deze foto houden als ik maar tien foto’s kan bewaren?’ Cynthia liet ons regelmatig inspiratiefilmpjes zien. Zoals over het feit dat wanneer je op een optreden of op vakantie constant foto’s aan het nemen bent, je je dan de geluiden niet herinnert, of hoe je je voelde, wanneer je die foto’s in kwestie terug bekijkt. We focussen ons zo op dat beeld en verwaarlozen onze andere zintuigen. Da’s doodzonde, toch?
Maak er een gewoonte van om slechte foto’s meteen te verwijderen. De overbelichte exemplaren, de onscherpe, de dubbele. Zorg ervoor dat je altijd een back-up hebt, want ‘wat als je harde schijf het niet meer doet?’ Denk aan clouds, een back-up is dan ook een kopie van de bestanden die op je pc, tablet of smartphone staan. Zorg ervoor dat je altijd twee plaatsen hebt. Maak dus een kopie van je complete fotobibliotheek.
Het was een heel boeiende sessie, we staken veel op en niet enkel ‘een gewaarschuwd man is er twee waard’. Nee, verwittigde ManAs-vrouwen zijn er minstens drie waard ;-). De locatie was eveneens heel boeiend te noemen… Wat een knappe parel, super origineel ingericht en héél veel vergader- en werkmogelijkheden. Frame 21 bestaat sinds 2009 in Herentals en sinds drie jaar in Diegem. Wij zijn alvast grote fan! In het goede gezelschap van de enthousiaste gastvrouw Stéphanie Beyens, van elkaar en van lekkere hapjes en drankjes praatten we nog gezellig bij in een super origineel kader. Wat een mooie ManAs-avond weer!