Juni betekent bij ManAs dé bedrijfsbezoek maand. Deze keer mochten we Elixir d’Anvers gaan ontdekken. Met al onze zintuigen! Na een interessante uiteenzetting namen we letterlijk de proef op de som en mochten we ook een kijkje nemen in de productieruimte. Elixir betekent in het Grieks ‘medicijn’. Vooral in de late middeleeuwen leerden de paters in de abdijen hoe je bieren en elixirs maakt. Kruiden, wortelen en bessen uit de eigen kruidentuin werden hiervoor gebruikt. De paters maakten er een distillaat van. Een geneeskrachtige uitwerking hiervan stond centraal. We kwamen te weten dat de mooie gele kleur een infuus is van saffraan. De prachtige iconische achthoekige fles is onmiddellijk herkenbaar. En heel populair. In het verleden werden véle pogingen ondernomen om deze na te maken. Gelukkig was de stichter van deze lekkere elixir niet van gisteren en nam hij snel overal een patent op. Op elke beurs waar ook ter wereld werden er (gouden) medailles gewonnen. Diploma’s in ontvangst genomen. Dit uniek product werd en wordt in binnen- en buitenland geapprecieerd. De handenarbeid is ondertussen volautomatisch geworden: bijvoorbeeld het vullen van de flessen. Dat kwaliteit tijd kost, bewijzen ze bij Elixir d’Anvers elke dag. Zo duurt het minstens zes maanden van het begin tot het einde van het proces. Maar het is het absoluut waard! De samenstelling van deze iconische gele drank? Die zal nooit op het etiket staan, dat is een goed bewaard geheim. Slechts gekend door een drietal personen, waaronder de eigenaar en zijn zoon.
We kwamen ogen tekort in het geklasseerd gebouw, onze gids vertelde er al lachend bij dat ze werken ‘in een museum’. Mooi hoe de tijd hier bleef stilstaan en de charme van het familiebedrijf niet is verdwenen. We ontdekten ook dat ze bij Elixir d’Anvers eveneens een ‘Reserve’ maken én een ‘Elixir de Spa’ hebben. De elixir is van oorsprong een medicijn en moet ook zo genuttigd worden: druppeltje per druppeltje. Met gezond verstand. Wie ‘Elixir d’Anvers’ zegt, denkt vooral aan een ouder publiek maar de laatste jaren hebben ze ook jongere fans in hun doelgroep. Jonge mensen worden getriggerd dankzij barmannen die er ongelooflijk lekkere cocktails mee maken. Ook koks vinden dit een dankbaar product. Chef Seppe Nobels bijvoorbeeld, dé groenten- en kruidenkok, omarmt Elixir d’Anvers graag in zijn pure keuken. Niet alleen voor de mens is dit drankje goed, ook voor paarden. Paarden zijn gevoelig aan het krijgen van kolieken. Elixir d’Anvers heeft al vele levens van paarden zo gered. Binnen het uur loopt het paard terug rond en is het genezen. Bij grote stoeterijen en manèges staat er dan ook steevast een fles klaar voor het geval dat… Ook bij ons helpt het voor de maag. Bij maagpijn of wanneer je zwaar hebt gegeten.
We leerden veel bij over dit artisanaal product en waren gecharmeerd over het feit dat ze niet te groot willen worden. Familiebedrijf versus industrieel. Het ambachtelijke omarmen. Het laatste dat ze willen, is opgeslorpt worden door een groot bedrijf en zo geen familieonderneming meer zijn. Bij de rondleiding ontdekten we ook nog dat ze triple sec en advocaat maken. Het was een boeiende avond: een ideale mix van nieuwe info vergaren, ontdekken dat Elixir d’Anvers een dankbaar product is in gerechten én vele anekdotes te weten komen. Als afsluiter werden we getrakteerd op een verfrissende cocktail: het ideale bewijs dat Elixir d’Anvers helemaal klaar is voor de toekomst: jong, modern en een enorm verrassende twist in cocktails!