Op dinsdagavond 20 februari ging het bij ManAs over ‘ergonomie op de werkvloer’. Linda Deijnckens van Ergo Comfort sprak ons met veel enthousiasme aan de hand van praktijkvoorbeelden over haar passie. Een quote die we allemaal wel weten en toch bewegen we te weinig: ‘Stilzitten is niet goed voor je rug.’ Want: ‘Zitten is het nieuwe roken.’ Linda haar missie is om een gezonde ergonomische werkplek te creëren, ook als je thuiswerkt. Want, een gezond bedrijf heeft vitale medewerkers nodig. Linda had zelfs een nagemaakte rugwervel bij om ons te tonen wat een slechte werkhouding met jouw rug doet. Ze had het ook over de ‘ambtenaren- of secretaressehernia’. We leerden bij over de C- en S-curve. Het klassieke ‘doorhangen’ en de natuurlijke kromming van de rug. We zitten heel vaak in een slechte houding door onze laptop, iPad, gsm. Want overal waar we zijn, kunnen we werken. Je ogen bepalen je houding. Lichtreflectie van lampen in je scherm of zon in je ogen: blinderingssystemen of je scherm verzetten kunnen een oplossing bieden. Je moet loodrecht ten opzichte van het raam zitten. Bij het ontwerp van nieuwe bedrijfsgebouwen worden er juweeltjes gecreëerd door architecten, maar aan de indeling van de bureaus denken ze niet.
Linda doet werkplekanalyses en helpt zo medewerkers aan een gezonde werkomgeving.
We doen het zo vaak maar moeten het echt afleren: met gekruiste benen zitten. Het is zo ongezond. En nog even over die iPad: het is ‘een pareltje van een design maar een ergonomisch onding’. Ook je gsm geeft jou een superslechte houding. Deze quote bleef hangen: ‘Je hebt maar één rug’. We leerden bij over het belang van een goede houding en bloedcirculatie. Linda raadde bewegingsbreaks aan. Achter je pc, aan het kopieerapparaat. Met je hoofd naar je linker- en rechterschouder gaan en je hoofd naar voor. Je armen eens uittrekken als je rechtstaat. Ook je handen eens ‘uitschudden’: daar zit heel veel stress en verkramping op.
Ze gaf ons ook enkele basisregels mee zoals in één lijn te werken: toetsenbord, documenthouder. Het is een groot geluk voor onze ergonomie dat wij blind kunnen typen.
Qua schermhoogte moet je je arm strekken: deze moet tot tegen het scherm komen.
Linda vertelde ons ook nog dat we regelmatig het lettertype moeten aanpassen. En de helderheid van het scherm nakijken. Vermoeide ogen zijn een groot probleem. Er circuleert heel veel droge lucht, je knippers te weinig met je ogen. Zo heb je minder vocht in je ogen en slaat de vermoeidheid toe. Je dieptezicht en reactiesnelheid verminderen. Kijk dus regelmatig naar buiten of naar iets anders. Auto-ongevallen gebeuren vaak op een tijdstip na het werk: na een hele dag op een scherm te hebben gestaard…
Linda is grote fan van laptophouders. Zo kan je zorgen dat je scherm op een goede hoogte staat. Ook ergonomische toetsenborden en muizen bestaan. Net zoals er schoenmaten bestaan, heb je ook een handmaat. Bij een gewone computermuis zet je je handen in een klauw. Strek ook eens de vinger waarmee je scrolt. Denk ook aan je nek. Deze moet al je hoofd dragen: dat weegt tussen de vijf à acht kilo. Er zijn heel veel overbelastingsletsels, het is allemaal heel fragiel. De hoogte van je armsteunen moet de hoogte van je bureau zijn. Sta elke 30 minuten even recht. Stel je stoel juist in. En stel jezelf eens de vraag ‘Hoeveel uren zit ik per dag?’ De meeste mensen zitten meer dan tien uur per dag, ook tijdens de weekends, tijdens hun vrije tijd. Je gedrag veranderen is het moeilijkste dat er is. Maak het klein en gemakkelijk, je eerste stappen richting meer beweging: sta recht als je belt. Beweeg, zorg dat je bloed circuleert: dat is een hele belangrijke. De suikerspiegel en bewegen hangen aan elkaar… Linda gaf ons dus huiswerk mee: ‘Doorbreek je zitmarathon tijdens je werkdag.’ Tijdens de dag moet je meer bewegen, het is immers niet voldoende om enkel ‘s avonds te bewegen. Ga lunchwandelen. Om op een idee voor dat complex project te komen: ga eens naar buiten, wandelen geblazen!
Een zit-/statafel, daar is Linda ook grote fan van. Drink voldoende water. Bewegen is goed voor je lichaam én voor je brein. Maak je eigen actieplan met hierin drie concrete acties. Maak het realistisch en leuk: zo hou je het het langst vol. Linda gebruikt bijvoorbeeld een stappenteller. En… een goede bureaustoel is een investering op lange termijn. Een zitbal is goed, maar niet voor te lang. Niet voor 8 u.
Linda sloot haar betoog mooi af: ‘Wij zijn niet gemaakt om te zitten maar om te bewegen…’