Activiteit september 2024

Op maandagavond 23 september waren we te gast bij Domein Martinus, een knappe locatie die we trots ‘ManAs-partner’ mogen noemen. Als bedanking voor de gastvrijheid gaven we ook aan hen, net als aan onze andere ‘venue-partners’, een originele creatie van onze geweldige ‘huistekenaar’ François van de Wildebergh . Na een boeiende toelichting van de trotse eigenaar van dit mooi domein, stak de spreker van de avond van wal. Alleen was het niet Katrien Geeraerts maar Dirk Heylen, ademcoach bij ademhalingsacademie Spiras. Katrien had zich ziek moeten melden maar zorgde voor een vervanger. We konden haar nadien ook toevertrouwen dat Dirk dat met verve heeft gedaan en we heel blij waren dat ze ondanks haar ziek-zijn nog last-minute een waardige vervanger te pakken kreeg.
Dirk lichtte ons zijn passie voor duiken toe, meteen ook het bruggetje naar zijn job. Want het belang van een goede ademhaling is ook daarin immens. In zijn toelichting ging het eveneens over ‘stress’, het doet veel meer met onze ademhaling dan we denken. Met ademhalingsoefeningen kan je ervoor zorgen dat je lichaam tot rust komt. Maar met zo’n oefeningen is het ook heel erg persoonlijk: wat voor de één goed werkt, is voor de ander allesbehalve. Een grappige beschrijving maar een waarheid als een koe: ‘Als je oefeningen doet om rustig te worden en je wordt er niet rustig van: doe ze niet, dan passen ze niet bij jou.’ Over oefeningen gesproken: we kregen er meteen al eentje van onze spreker: gedurende één minuut onze ademhaling tellen. We merkten meteen grote verschillen als de aantallen werden opgeschreven.
‘Stress’ werd de rode draad doorheen Dirk zijn discours. Het is de motor van verandering, het is niets anders dan een overlevingsmechanisme. Zo hebben ook bomen stress, denk maar aan droogtestress in de zomer. Stress is daarenboven niet altijd slecht: het zorgt ervoor dat mensen topprestaties kunnen leveren, denk maar aan de Olympische Spelen. Het juiste stressniveau zorgt voor de beste prestaties. Maar ondertussen gebeurt er veel in ons lichaam zoals spierspanning, temperatuurverandering, slecht slapen, slecht humeur, emotioneel zijn, enzovoort. En een snellere oppervlakkige ademhaling, een kortere ook, borst in plaats van buik. En mond- in plaats van neusademhaling. Maar liefst 40% van de doktersbezoeken hebben te maken met stress-symptomen. Door je ademhaling te controleren kan je voor ommekeer zorgen. Je kan een signaal voor herstel geven aan je lichaam. Denk aan het gezegde ‘Op adem komen’: het is een spreekwoord dat érgens van komt…
Tussen de 15.000 à 25.000 keer per dag ademen wij. De ademhaling is een manier om onze veerkracht te verhogen. Ademen door je mond is echt onnatuurlijk (tenzij je sport uiteraard), want er is bijvoorbeeld geen enkel dier dat door zijn mond ademt. Het is ook slecht voor jou als je het doet. We kregen ook veel weetjes mee. 80% van de mensen geraakt van zijn astma af dankzij ademhaling bijvoorbeeld. En elke dokter kijkt naar de bloeddruk en hartslag maar niet naar de ademhaling, dat valt ons nu pas op… Wat denk je ervan om, voor je met de collega’s aan een vergadering start, een ademhalingsoefening te doen? Zo begin je ontspannen aan die meeting. Een kleine ingreep met een grote impact… Op het einde van de boeiende uiteenzetting deden we nog een oefening met een enthousiaste Chinese vrijwilliger uit onze groep.
De ademhaling houdt zoveel meer in dan je denkt. Probeer een ademhalingsoefening die bij jou past en test het uit in de auto, op het werk, op het toilet,… Twee of drie minuten, en adem langer uit dan in. Het wérkt. Je bent zelf baas over je ademhaling en hebt het altijd bij jou…
‘Op adem komen’ deden we in het knappe domein Martinus in het goede gezelschap van elkaar, een lekker glaasje en succulente hapjes. We werden erg verwend en er passeerde de ene na de andere culinaire attentie. Op en top genieten! Bedank team Martinus voor deze warme gastvrijheid en om er zo’n geslaagde netwerkreceptie van te hebben gemaakt!