Activiteit Juni 2024

Op dinsdagavond 18 juni hadden we een wel heel bijzonder bedrijfsbezoek. Creatieve (en da’s nog een understatement!) Christel Keulemans, partner van ManAs, ontving ons met open armen bij Thomas Gallery Fine Arts & Event om haar unieke handtassen te tonen. Ze nam ons mee in het bijzonder proces van idee tot uitvoering. Het is haar passie en ze vertelde er met heel veel liefde over. In de knappe galerij kon je tot voor kort ook een ‘Anttas’ kopen maar Christel heeft besloten om voor nog andere verkooppunten en events te kiezen. Zo is ze ook bij Bjornoart in Mechelen (eveneens tussen knappe kunst)  te spotten en kan je haar bijzondere exemplaren onder andere bij Indigo hotel en ManAs-partner hotel ‘t Sandt bewonderen! De hotels in kwestie vinden het heel leuk om iets typisch Antwerps te verkopen. Ook bijzonder tof voor de vele toeristen in onze mooie stad! ‘Anttassen’ is geen spellingsfout maar verwijst naar de ‘Ant’ van ‘Antwerpen’.
Vroeger maakte Christel ook handtassen in stof en leer, nu sinds enkele jaren alleen in leder. Ze zijn allemaal uniek en dat kan je echt wel letterlijk nemen… Niets computergestuurd, geen patronen die naar het buitenland worden opgestuurd. Geen bandwerk. Voor ze een handtas in elkaar steekt, zit deze al in haar hoofd. Ze schetst en dit is een eerste stap voor haar om aan een handtas te beginnen. Het is bijzonder uniek dat Christel ze allemaal maakt met een passer en potlood, niet met een computer. Keuzes voor de sluitingen, gespen, musketons, magneetjes, ritsen, accessoires: er komt heel veel bij kijken. Het leder wordt gekozen in functie van de handtas die ze wil maken. Ze koopt het leder gekleurd. Hagedis, pijlstaartrog: er zijn heel veel bijzondere types mogelijk. Volnerf, topnerf. Er bestaan verschillende soorten van looien. Vegetaal gelooid leer bijvoorbeeld. Zalm looit ze zelf. Dat duurt heel lang: tien dagen om precies te zijn. Poeders worden er bij gedaan, water ook. Op het laatste een mengeling van olie en eierdooiers. Ze rekt hen ook om een soepelheid te hebben. Dan opspannen. Wat een maat- en handwerk en véél geduld!
Christel gaat zelf op zoek naar haar leder. Ze koopt nooit online. Want mooie foto’s kunnen in het echt ‘lelijk’ tegenvallen en je weet nooit wat de onderkant van het leder is.
Deze creatieve dame liet veel voorbeelden van leder en schetstekeningen door onze handen gaan. Een handtas uit struisvogel bijvoorbeeld! Uit rivierslang bestaat ook. Of wat dacht je van zeewolf? En krokodil… Er ging een wereld voor ons open want er is zoveel meer dan enkel rundsleder… We mochten voelen, ruiken. Het is echt uniek maatwerk. Ze vertelde ons ook dat het belangrijk is welke garen je gebruikt. En dat ze de grote stukken met een stikmachine doet.
En hoe onderhoud je nu zo’n Anttassen-exemplaar? Borsteltjes uit paardenhaar zijn ideaal: als je met jouw bijzondere handtas bent weggeweest, borstel je er bij thuiskomst eens over. Vermijd licht en bewaar hem op een droge plaats. Hou hem gevuld om de vorm mooi te houden. En in een kussensloop bewaren is ideaal indien je hem voor een langere tijd wil stockeren.
Hoelang ze aan één exemplaar werkt? Een twintigtal uur. Kleven, laten rusten, drogen, schilderen (al de randen) van minstens drie lagen.
En hoe ze op het idee kwam om handtassen te ontwerpen? Ze vond dat er veel ‘zakken’ waren, veel om over de schouder te hangen. Maar geen échte handtassen. Ze volgde met veel enthousiasme een opleiding en daarnaast heel veel cursussen.
Christel maakt geen handtassen op vraag maar naar eigen specifieke normen. Wel luistert ze naar suggesties. Identiek maakt ze de handtassen dus nooit, wel soms dezelfde patronen maar ander soort leder dus altijd echt wel 100%… anders en uniek! Hoe we de Anttassen het best kunnen omschrijven? Als echte pronkstukken! Zo knap en bijzonder en al zeker als je het mooie verhaal erachter ontdekt. Het was een heel fijne avond die echt wel een schot in de roos was, ‘in de sjakos’ dus!
Christel heeft nog veel plannen en doet regelmatig events. Anttassen? Dat staat voor ‘ambachtelijk gemaakt’. En altijd exclusief. Er bestaan nooit tweede exemplaren van. Net zo uniek als het verhaal erachter dus!
Hoewel we het weer niet meehadden, maakten we in de knappe Thomas Gallery Fine Arts & Event het mooie weer binnen. We genoten van een lekker hapje en een bruisend glas bubbels. Terwijl we bij- en napraatten én onze ogen de kost gaven. Niet enkel met de knappe handtassen maar ook met de mooie kunst die er aan de muren hing te pronken!
Bedankt aan de galerijhouders voor de warme ontvangst en aan Christel om haar juweeltjes van handtassen én haar passie met de ManAs-leden, sympathisanten en andere partners te delen. Heel fijn om onze ManAs-partner Anttassen op die manier beter te leren kennen!