“Een tafeltje voor vier?” Het zijn vier woorden die we al een hele tijd niet meer hebben gehoord. Wat kijken we er naar uit om onze voetjes terug onder tafel te schuiven. Om nog maar te zwijgen hoe de horeca-uitbaters hier naar snakken. Wat we pré corona-tijdperk als vanzelfsprekend zagen, namelijk gezellig uiteten gaan, in groep rustig aperitieven, klinken met de vrienden, heuse keuzestress krijgen bij het bekijken van de menukaart, is nu hoog goed geworden. Laten we alsjeblieft niets meer als ‘vanzelfsprekend’ beschouwen. En tonnen respect krijgen én behouden voor de hardwerkende afwasser, de enthousiaste flexi-jobber, de gepassioneerde kok en de immer charmante ober. Gouden teams die hard werken voor brood op de plank. Neem het dus niet als vanzelfsprekend dat je een ovengebakken stukje brood belegt met heerlijke hoeveboter. Daar is voor gewerkt. Dat fancy servies, die mooie onderleggers en originele servettenhouders komen er niet zomaar.
In deze tijden bestaat er gelukkig wel take away maar de horeca-teams snakken naar het gewone normaal. Doen waar ze gelukkig van worden, namelijk hun gasten dé beste avond van de week bezorgen. Inclusief een hartverwarmende glimlach, een gulle blik in de open keuken en smaakpapillen in de watten leggen als nooit tevoren. Tel dus samen met hen af naar de heropening van ons culinair hart. En hou ondertussen je kleingeld bij. Om een gulle fooi te geven bij het afrekenen. Voor de ober én het team achter de schermen. Het brood op de plank komt er immers niet zomaar. “Dus, tafeltje voor vier, staat genoteerd. Mag ik gewoon nog een naam en een telefoonnummer alsjeblieft?”